Elon Musk: „Nu kan du köpa en Tesla med Bitcoin

Elbilstillverkaren Tesla har börjat acceptera Bitcoin som betalning för sina bilar – och kommer inte att konvertera kryptovalutan till fiat.

  • Tesla har börjat acceptera Bitcoin som betalning för sina bilar.
  • Företaget kommer inte att omvandla de Bitcoin som tas emot till fiatvaluta.

En Bitcoin-betalningsknapp har dykt upp på Teslas webbplats

Teslas vd Elon Musk meddelade idag på Twitter att elbilstillverkaren har börjat acceptera betalning för sitt utbud av elbilar i Bitcoin.

Noterbart är att Tesla-chefen tillade att den kommer att behålla alla Bitcoin som betalas till företaget i stället för att konvertera dem till fiatvaluta; de kommer att läggas till de kryptovaluta-reserver som biltillverkaren redan har.

Tidigare i år köpte Tesla Bitcoin för 1,5 miljarder dollar. I sin SEC-anmälan från februari sa företaget att det hade för avsikt att acceptera betalning i Bitcoin för sina produkter, inklusive sina bilar, inom en snar framtid. Tesla tog bara sex veckor på sig för att uppfylla sitt löfte.

Musk avslöjade också att Tesla „endast använder intern programvara med öppen källkod och driver Bitcoin-noder direkt“.

Han tillade att Tesla-kunder utanför USA kommer att kunna betala med Bitcoin senare i år.

Lambo vs Tesla

Bitcoins pris reagerade positivt på nyheten och klättrade tillbaka över 55 000 dollar efter att ha tappat mark tidigare i veckan. Under de senaste veckorna har Musks tweets, om både Bitcoin och jojk-kryptot Dogecoin, bidragit till att flytta marknaderna.

Men i takt med att priset på Bitcoin stiger har kommentatorer påpekat att det är mycket få människor som kommer att acceptera Teslas erbjudande eftersom de vill behålla sina Bitcoin som en investering.

Och Dallas Mavericks ägare Mark Cuban berättade nyligen för Decrypt att nästan ingen har betalat basketlaget i Bitcoin, efter att det införde kryptovalutan som betalningsalternativ. „Vi tog faktiskt vår första Bitcoin för fem eller sex år sedan, bara ingen köpte något [i Bitcoin], och den enda anledningen till att jag gjorde det var för att bevisa en poäng att ingen kommer att köpa något“, sade han.

Tidigare den här månaden uppdaterade Musk sin titel till „Technoking of Tesla“, medan ekonomichefen Zach Kirkhorn lade till titeln „Master of Coin“, enligt en myndighetsinlämning. (De behåller titlarna verkställande direktör respektive finanschef).

Men med Bitcoin mitt i en större marknadskorrigering har Musk fått se sin topplacering på listan över världens rikaste personer reviderad nedåt. Teslas vd blev i januari omkörd av Amazons grundare Jeff Bezos på Bloombergs miljardärsindex över världens rikaste personer. Han är nu värd endast 171 miljarder dollar jämfört med Bezos 184 miljarder dollar.

Detta kan förändras om Musk kan övertala människor att dela med sig av sina Bitcoin, och Tesla tar över Lamborghini som Bitcoins bilval.

24. März 2021